اینستاگرام نمایندگی فروش 1732 کرمان موتور

تفاوت شمع سوزنی با معمولی در مقاومت و عملکرد چیست؟

1398-05-30 آموزش خودرو
تفاوت شمع سوزنی با معمولی در مقاومت و عملکرد چیست؟

به نقل از پایگاه خبری اسب بخار، اگر تفاوت شمع سوزنی با معمولی را بدانید، دلیل رونق اخیر بازار شمع های سوزنی را در می یابید. شاید در خیلی از مراجع تخصصی خودرو خوانده باشید که تفاوت شمع سوزنی با معمولی در ساختار الکترودشان است، اما این فقط یک تعریف تئوریک و ناکارآمد است. در این مقاله توربومگ با جزئیاتی مهم تر در مورد این دو قطعه آشنا می شوید.
باورهای غلطی در مورد شمع سوزنی و معمولی و به طور کلی شمع ها وجود دارد. برای مثال، خیلی ها تصور می کنند که اگر از شمع سوزنی یا چند الکترود استفاده کنند، شتاب خودروی شان افزایش می یابد.
باید به این افراد متذکر شویم که شمع ها بر اساس نوع سیستم موتور هر خودرو انتخاب می شوند و به همین دلیل، مدل های مختلفی از آن ها در بازار موجود است؛ به علاوه شمع ها هر تعداد الکترود هم که داشته باشند، تنها یک جرقه در سر شمع رخ می دهد و همان یکی برای ایجاد انفجار مخلوط سوخت و هوا کافی است. ادامه مقاله را بخوانید تا تفاوت شمع سوزنی با معمولی را بیشتر متوجه شوید.

تفاوت شمع سوزنی با معمولی در میزان تحمل دما
شمع های معمولی از جنس نیکل ساخته می شوند. آلیاژ نیکل می تواند دمایی تا حدود 400 درجه سانتی گراد را تحمل کند. شمع های سوزنی از جنس دو فلز پلاتینیوم و ایریدیوم ساخته می شوند. بر اساس تحقیقات انجام شده، شمع های پلاتینیومی تا حدود 900 درجه سانتی گراد و شمع های ایریدیومی تا حدود 1200 درجه سانتی گراد، توان مقاومت در برابر حرارت و دمای بالا را دارند.

هر چه میزان تحمل دما در شمع ها بیشتر باشد، قطعا عمر آن ها بیشتر خواهد بود. وظیفه شمع ، ایجاد جرقه است و به همین دلیل در تماس مستقیم با بنزین و برق است. قرار گرفتن شمع در برابر گرمای حاصل از جرقه های پی در پی و در برابر حرارتی که بر اثر وقوع انفجار داخل محفظه احتراق ایجاد می شود، تغییرات زیادی در ساختار آن ایجاد می کند. بر همین اساس، هر قدر توان حرارتی شمع ها بالاتر باشد، دیرتر تغییر شکل می دهند، ترک برمی دارند و کارایی خودشان را از دست می دهند. لازم به ذکر است که شمع ها در عرض یک دقیقه ممکن است نزدیک به صد جرقه بزنند.

تفاوت شمع سوزنی با معمولی در میزان عمر
علاوه بر حرارت بالایی که از محفظه احتراق و جرقه های پی در پی به شمع ها منتقل می شود، این قطعات در معرض مستقیم نوسانات برق، تکان های شدید (در اثر به هم خوردن الکترودها، جرقه های مداوم و انفجار)، رسوبات تشکیل شده به دلیل وجود آب و سرب و روغن، ماده شیمیایی بنزین و سرب موجود در آن هستند. همه این ها عاملان واکنش های شیمیایی و فیزیکی هستند که اثری مخرب بر روی شمع ها می گذارند.
به عکس زیر توجه کنید. تفاوت شمع سوزنی با معمولی در میزان عمر کاملا مشخص است. سمت راست، شمع سوزنی و سمت چپ، شمع معمولی را نشان می دهد.

هر چه جنس مواد اولیه به کار رفته در شمع مقاوم تر باشد، طول عمر آن هم بیشتر خواهد شد. تفاوت شمع سوزنی با معمولی در این است که نهایت عمر شمع های معمولی ، 35 هزار کیلومتر است، اما شمع های سوزنی پلاتینیوم و ایریدیوم ، به ترتیب تا 40 و 100 هزار کیلومتر عمر می کنند.

تفاوت شمع سوزنی با معمولی در عملکرد
ساختار شمع های معمولی به گونه ای است که الکترود مرکزی آن ها به صورت تخت و کم ارتفاع است و سطحی صاف دارد. جرقه از برخورد الکترود مثبت و منفی ایجاد می شود. این مدل الکترود مرکزی شمع معمولی موجب می شود که برقراری ارتباط بین دو الکترود بر اثر گذشت زمان، سخت تر شود. در چنین مواقعی، الکترودها باید چندین بار تلاش کنند تا جرقه مناسب اشتعال زده شود. جرقه های ناقص باعث می شود که مصرف سوخت و استهلاک ماشین افزایش یابد و در مواردی، پدیده خام سوزی اتفاق بیفتد.

این مشکلات در شمع های سوزنی به دلیل نوع ساختارشان ، خیلی کمتر و دیرتر اتفاق می افتد. الکترود مرکزی در ساختار شمع های سوزنی شبیه به سوزن است. نوک تیز و سوزن مانند این الکترود باعث می شود درصد موفقیت الکترودها در برخورد با هم بیشتر شود و جرقه ها سریع تر و قوی تر ایجاد شوند.
به طور کلی، هر قدر جرقه ها پر قدرت تر باشند، انفجار حاصل از آن بزرگ تر و قوی تر خواهد بود، بنزین بهتر می سوزد و خام سوزی نخواهیم داشت، شتاب و توان سیستم موتور هم برای هندلینگ خودرو چند برابر خواهد شد. در نتیجه این فرآیند، هندلینگ مناسب و درست صورت می گیرد.

 

باور غلط درباره انتخاب شمع ها در خودرو
شمع همان قطعه ای است که از طرفی، جریان برق را دریافت می کند و از طرف دیگر با ایجاد جرقه باعث انفجار داخل محفظه احتراق و روشن شدن خودرو می شود. در همه دفترچه های راهنمایی که به صاحبان خودروها داده می شود، اطلاعات و توصیه هایی در مورد انتخاب شمع وجود دارد. پس نباید بنا بر تصور اشتباه و توصیه های غلط به سراغ قطعاتی برویم که نه تنها تاثیری در عملکرد خودروی مان ندارند، بلکه باعث افت کارایی و خراب شدن سایر قسمت ها هم می شوند.

این نکته را به خاطر بسپارید که شمع ها بر روی سیلندر بسته می شوند و اگر با سیستم موتور خودروی تان هماهنگ نباشند، زودتر از موعد خراب می شوند یا ممکن است به سایر قطعات آسیب بزنند.
اگر از تفاوت شمع سوزنی با معمولی ، نکته دیگری می دانید برای توربومگ بنویسید. جنس و مدل شمع خودروی شما چیست؟ آیا تاکنون خودتان تفاوت شمع سوزنی با معمولی را در میزان شتاب خودرو حس کرده اید؟ لطفا از تجربه خود برای توربومگ بنویسید.

شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.